Aerobug

AEROBUG – aerobni bakterijski generator

Krenimo redom. Septičke jame i općenito problemi koji se događaju vezano uz septičke jame su kompleksni ali se daju objasniti. Naime životni vijek septičke jame s normalno izvedenom drenažom, redovnim pražnjenjem traje oko 20-tak godina uz uvjet da je jama izvedena dovoljno velika a ne podkapacitirana, te da se ne nadograđuje godišnje po jedan kat s dva nova apartmana, tako da u zimskom periodu jama još kako tako funkcionira ali zato kad je “sezona” – počinju problemi.

aerobug u jami 3

Ponekad su ti problemi izazvani jednostavno s prevelikim dotokom organskog opterećenja u prekratkom roku pa jama nemože toliko brzo odrađivati pridošla opterećenja, dok u nekim             slučajevima kao što su to iznajmljivanja apartmana, manji restorani ili konobe počinju komercijalno pripremati hranu. Zbog nepravilno izvedenih jama odnosno nepostojanja mastolova, masnoće su prvi krivac usporavanja funkcioniranja jame. Ako uzmemo u obzir da je danas “trend” da je sve oko nas “Strah i trepet za bakterije” onda je jasno da su problemi na vidiku. Cijeli ovaj uvod pišemo zato da pokušamo objasniti da bezbrižno funkcioniranje kanalizacije u Vašem             kućanstvu mijenja i neke dosadašnje životne navike. Primjer: Sva kućanska pranja zamjeniti biorazgradivim preparatima, po mogućnosti ne baktericidna. Ne koristiti agresivne kemikalije koje su toksični šokovi za Vašu jamu te paziti da se otpad kao što su lijekovi i sl. ne baca kroz WC. U svakom slučaju kada se to već dogodi i jama zakaže; tu je – AEROBUG.

AEROBUG je aerobni bakterijski generator. Sastoji se od kučišta u kojem se nalazi medij na kojem se razvijaju aerobni mikroorganizmi. Preko njih konstantno puše atmosferski zrak kroz             difuzor. Zrak unosi kompresor minimalne potrošnje 50-100W, ovisno o modelu aerobuga. On se postavlja u jamu, u izlaznu komoru ili ako je cijela jama bez komora onda bliže izlazu. Događa se slijedeće: Vaša jama je prestala “piti” jer su anaerobne bakterije preuzele drenažu u kojoj počinju lučiti sekret upravo da sebi i dalje stvaraju anaerobnu sredinu. Taj sekret nazivamo biomat i on počinje blokirati mikropore u tlu koje su do sada upijale izlaznu vodu. Aerobug pri prvom startu inokuliramo našim specijalnim aerobnim kulturama kojima od početka stvaramo aerobne uvjete. One se hrane sekretom anaeroba te dolazi do borbe za hranom gdje anaerobi gube. S vremenom (negdje za tjedan dana, negdje za 2 mjeseca) jama počinje ponovo drenirati i vraća se u funkciju kao što je bila nekad. Aerobug postiže kvalitetu vode kao i aerobni uređaji za pročišćavanje iako on čini i korak dalje ali nećemo sada ulaziti u dublju teoriju. Aerobug “preokrene”  cijeli volumen vode kroz svoj biološki medij i do 40 puta na dan, tako da sva voda cirkulira preko biomedija koji se nalazi u njemu. Rezultat je bezmirisna voda (U svim slučajevima smrad nestaje u roku 24h i više se ne vraća).